Viera založená na presnom poznaní – 2

8. júna 2021, joelsky, budúcnosť história súčasnosť

Niektorí ľudia si myslia, že viera znamená niečomu len tak slepo uveriť. Medzi takými ľuďmi bol aj jeden významný americký spisovateľ, s menom Mencken, ktorý sám raz označil vieru za ‚nelogické presvedčenie o nepravdepodobných udalostiach’!

Naproti tomu podľa Biblie viera nie je ani slepá, ani nelogická. Ale Biblia definuje vieru následovne, ako sme to už minule spomenuli v predchádzajúcom článku: ‚Viera je isté očakávanie vecí, v ktoré dúfame, zrejmý dôkaz skutočností, hoci ich nevidíme’ – Hebrejom 11:1.

Keďže existujú súčasne také rozdielne názory na vieru, zamyslime sa nad nasledujúcou informáciou. V čase písania biblickej knihy Hebrejom sa grécky výraz preložený ako ‚isté očakávanie‘ bežne používal v každodennom živote, ale hlavne v obchodovaní. 

Často sa vyskytoval v obchodných zmluvách, a vyjadroval myšlienku záruky budúceho vlastnenia niečoho. Preto jedno odborné dielo uvádza, že slová v Hebrejom 11:1 by sa dali preložiť: ‚Viera je vlastnícky doklad na veci, v ktoré sa dúfa’! Istota vlastníctva!