Vám nepatrí spoznať čas konca vekov!

17. februára 2022, joelsky, Biblia budúcnosť

Keď sa jeho učeníci a apoštoli pýtali na čas, kedy začne vládnuť ako Boží kráľ, Ježišova odpoveď v evanjélií apoštola Matúša znela: ‚Ten deň a hodinu nepozná nikto, ani anjeli v nebi, ani Syn, iba Otec’. – Matúš 24:36. Ale to povedal ešte pred svojou mučeníckou smrťou a vzkriesením! A pred vystúpením do nebies k svojmu Otcovi jeho slová na tú istú otázku už boli iné:

“Keď sa zhromaždili, spýtali sa ho: ‚Pane, obnovíš už v tomto čase kráľovstvo v Izraeli‘? On im odpovedal: ‚Nie je vašou vecou poznať časy alebo obdobia, ktoré určil Otec vo svojej právomoci. Ale keď na vás príde svätý duch, dostanete moc a budete mi svedkami v Jeruzaleme, v celej Judei a Samárii a až v najvzdialenejších končinách zeme’.“ – Skutky apoštolov 1:6-8.

Čo z týchto slov v dvoch rozličných situáciach môžeme pochopiť? Pred svojou obetnou smrťou a vzkriesením Ježiš nepoznal čas konca! Ale po jeho vzkriesení sitácia už mohla byť celkom iná! Ale jeho odpoveď bola mierená svojim učeníkom v prvom storočí, a tým nebol zjavený čas konca. Na druhej strane o jeho pomazaných bratoch v čase konca prorok Daniel hovorí:

“Tí, čo majú pochopenie, budú žiariť ako jas oblohy a tí, čo pomáhajú mnohým stať sa spravodlivými, budú žiariť ako hviezdy po celú večnosť. Ale ty, Daniel, uchovaj tie slová v tajnosti a zapečať knihu až do času konca. Mnohí ju budú dôkladne skúmať a pravého poznania pribudne.“ – Daniel 12:3, 4.

Z toho sa môžeme poučiť, že v pravom čase Stvoriteľ, Jehova Boh, cez svojho syna, Ježiša Krista, postupne vysvetlí nielen čas konca, ale všetko, čo je napísané v malom zvitku, ktorý dostal apoštol Ján od anjela, aby potom konal, čo mu bolo povedné: ‚Musíš znova prorokovať o ľuďoch, národoch, jazykoch a mnohých kráľoch’. – Zjavenie 10:11.