Môže jednotlivec tvoriť niečo z ničoho?!

9. augusta 2022, joelsky, Biblia

Zvážte si túto myšlienku: ‚V skutočnosti sa nič nové nevytvára. Osoba si niečo pamätá alebo stavia na predchádzajúcich znalostiach pridaním ďalšieho logického kroku v dlhom historickom procese. Prečo tieto tvrdenia? Pretože ak človek skutočne tvoril niečo nové, odkiaľ to vzišlo? Nemohlo to prísť odnikadiaľ! V určitom zmysle to už muselo tu byť‘!

To môže byť väčšinový názor, ale skutočnosť je celkom iná! Človek môže tvoriť niečo nové z ničoho! Pochádza to z jeho vlastnej predstavivosti! Pretože predstavivosť nie je vec. Nie je to ani žľaza, orgán alebo časť vedenia v mozgu. Ani to nepochádza z hmoty. Je to kvalita, nehmotná kvalita. Takže v tomto zmysle áno, jednotlivec dokáže tvoriť z ničoho!

Zapamätanie si a pridanie nového kroku k existujúcim predchádzajúcim znalostiam môže byť v niektorých prípadoch súčasťou procesu tvorenia, ale v každom prípade sa vyskytne novinka, ktorá je nová, predtým neexistujúca. Nedá sa to vysvetliť tvrdením, že to tam už bolo! To dráždi vedcov a materialistov na n-tý stupeň. 

Takže to ale ignorujú. Tvária sa, že rozumejú všetkému o predstavivosti. Ale nemajú tušenie. V skutočnosti, čím hlbšie skúmate pojem slobody, tým viac si uvedomujete, že tvorenie niečoho nového, ktoré sa nevyskytuje mimo úzkeho reťazca predchádzajúcich príčin a následkov, sú do značnej miery súčasťou toho, čo znamená sloboda. 

Pochopenie týchto faktorov by malo byť oslobodzujúce. A máme niekoľko ďalších javov, ktoré úzko súvisia s ‚tvorbou niečoho z ničoho‘. Sú spontánnym pohľadom a spontánnou invenciou jednotlivcov. Vyskytujú sa bleskovo, v okamihu. Nemožno ich zredukovať na „logické dôsledky v reťazci príčin a následkov“. Nedajú sa vôbec zjednodušiť. Je to predstavivosť človeka!

Ten najdôležitejší fakt predstavivosti je skutočnosť, ktorú objasňuje Biblia, ktorá na samom začiatku zaznamenala slová Stvoriteľa: “Urobme človeka na náš obraz”! A tak, ako Stvoriteľ začal tvoriť veci, ktoré predtým neexistovali, podľa svojej predstavivosti, podobne aj jeho pozemské deti majú schopnosť predstavivosti v umení, vo vede a vo vynaliezavosti!