Nech všetci ľudia vidia, že ste rozumní!

23. januára 2024, joelsky, Biblia budúcnosť

“Vždy sa radujte v službe Pánovi. Znovu hovorím: Radujte sa! Nech všetci ľudia vidia, že ste rozumní. Pán je blízko. O nič si nerobte prílišné starosti, lenže v každej situácii proste Boha o pomoc v modlitbe a úpenlivej prosbe a zároveň mu ďakujte. A Boží pokoj, ktorý presahuje každé chápanie, bude strážiť vaše srdce a vašu myseľ prostredníctvom Krista Ježiša.” Filipanom 4:4-7.

Rozum je schopnosť vedome aplikovať logiku vyvodzovaním záverov z nových alebo existujúcich informácií s cieľom hľadať pravdu. Je spojený s takými charakteristickými ľudskými aktivitami, ako je filozofia, náboženstvo, veda, jazyk, matematika a umenie, a bežne sa považuje za rozlišovaciu schopnosť, ktorú majú ľudia. Rozum sa niekedy označuje ako racionalita.

Rozum umožňuje mysliacej bytosti dospieť k realizácii pravdy. Rozum používa logiku založenú na faktoch na posúdenie alebo vysvetlenie niečoho, čo sa deje buď vo vnútri, alebo aj zvonka osoby. Ak by ľudia nemali schopnosť uvažovať, potom by sme nikdy nemohli dospieť k uvedomeniu si pravdy v našom živote a život by nemal žiadny zmysel!