A práve preto vyhýbajte sa im ako moru! Trpíte úzkosťami? Pravdepodobne vám to spôsobuje geneticky żmutované umelé sladidlo vo vašom „diétnom“ jedle alebo nápoji. Vedeli ste, že aspartám sa vyrába z odpadu produkovaného baktériou E. coli a taktiež obsahuje jedové peptidy z ôs? Preto napáda centrálny nervový systém a ovplyvňuje zdravie mozgu. Je čas si o tom všetkom povedať viac.
Umelé sladidlá sa už dlho predávajú ako „zdravšia“ alternatíva k cukru, respektíve spôsob, ako si vychutnať sladkosti bez kalórií, zubného kazu alebo prudkých výkyvov hladiny cukru v krvi. Nachádzajú sa v „diétnych“ nápojoch, proteínových tyčinkách, jogurtoch bez cukru, žuvačkách a nespočetných ďalších produktoch.
Nový výskum však naznačuje, že tieto náhrady cukru ale nemusia byť bezpečným riešením, aké vám sľubovali. Namiesto toho urýchľujú starnutie mozgu a prispievajú k poklesu kognitívnych funkcií, čo už i vyvoláva nové obavy z ich rozsiahleho používania. Vládne regulačné orgány a zástancovia priemyslu už desaťročia propagujú sladidlá, presne ako sú aspartám, sacharín a erytritol, ako bezpečné.
Nezávislý výskum už však opakovane poukázal na potenciálne riziká a spája tieto prísady s metabolickými poruchami, nerovnováhou črevného mikrobiómu a dokonca aj s kardiovaskulárnymi problémami. Najnovšia štúdia publikovaná v odbornom časopise Neurology stavia na týchto dôkazoch tým, že priamo spája užívanie umelých sladidiel dokonca s rýchlejším poklesom pamäte a vyšším rizikom demencie.
Zistenia pochádzajú z brazílskej observačnej štúdie skúmajúcej zdravie dospelých, ktorá sledovala 12 772 dospelých vo veku 35 rokov a starších počas približne ôsmich rokov. Účastníci vyplňovali podrobné dotazníky o frekvencii konzumácie potravín, ktoré sa týkali ich príjmu siedmich bežných sladidiel: aspartámu, sacharínu, acesulfámu K, erytritolu, xylitolu, sorbitolu a tagatózy.
Celá debata | RSS tejto debaty